Wednesday, May 11, 2011

Bila anak berimaginasi...

Dalam tempoh membesarkan anak-anak, bermacam ragam mereka yang kita dapat lihat. Setiap hari ade saje perkara baru yang mereka akan buat dan terokai. Kita akan merasai semakin hari mereka semakin bijak dalam membuat sesuatu perkara. Tak kurang juga dengan imaginasi mereka yang bermacam-macam yang kadang- kadang membuatkan kita tersenyum sendiri bila melihatnya....

Begitu juga dengan anak aku yang suka berimaginasi. Hmm... walaupun banyak perkara yang mereka buat menaikkan kemarahan kita, ade perkara yang membuatkan kita tersenyum and wonder what they are doing. Kids yang berusia 2 tahun lebih macam anak aku ni memang cepat menyerap ape saja yang kita ajar even ape yang kita lakukan pun cepat je mereka tiru. Jika baik yang kita ajar atau tunjukkan kepada mereka, maka baik la yang mereka akan buat dan sebaliknya. That's why aku sangat tak suka jika sesiapa menyebut perkataan yang bukan - bukan dihadapan mereka, pasti mereka akan ingat. Mungkin mereka takkan sebutkan pada waktu tu, tapi mungkin esoknya mereka akan cakap benda yang sama macam mereka dengar semalam.

Pengaruh TV pun banyak memainkan peranan dalam pembentukan anak - anak. Tengok saja lah anak aku, semua tajuk cerita Indon dia bleh ingat. Malah pelawak - pelawak dalam rancangan Raja Lawak atau Maharaja Lawak pun dia kenal. Ape maksudnya tu????? ;p

Kat sini aku nak kongsikan gambar anak aku MH1 dengan imaginasinya....... Agak2 ape la yang ade di fikirannya??



Membina menara menggunakan minuman kultur Vitagen kegemarannya.....



Membuat keretapi menggunakan selipar... Ade kenduri kat rumah jiran, jadi ramai tetamu kat rumah masa tu. Bila jenguk kat luar, semua selipar dan disusun macam tu... Hai ni mesti pengaruh cartoon Chugginton yang dia selalu tengok tu...

So moral of the story, bentukkan lah minda anak-anak kita dengan perkara yang baik dan biarlah mereka berimaginasi serta meneroka dunia kerana semasa usia mereka 1 hingga 6 tahun, sel otak anak sedang aktif berhubung. Semakin banyak sel otak mereka berhubung semakin cepat pembelajaran dan kebijaksanaan mereka. Jangan sekat perhubungan sel otak mereka dengan mengatakan TIDAK terhadap perkara- perkara yang sepatutnya mereka bebas melakukan.....

6 Komen:

kiuk said...

alaa...comelnye.

geez said...

hehehe...suka berangan...

Ermayum said...

creative on the sandals tu - train eh :)

ain dzaya said...

adek..ske ek maen susun2 nie..hehehe

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu,
Ni Nadh nak promote contest, Aku Ingin Berubah sahabat Nadh.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

eqbalzack said...

Salam...
Abg eq akan umukan keputusan GA 'I LIGHT U' pada Jumaat ini, 20/6/2011 pukul 10 pagi. TQ

Post a Comment