Tuesday, December 22, 2009

Which one do u prefer? Masak atau beli aje......

Masak ni sebenarnya minat ke terpaksa? atau rutin???? Hehehehe..... saje je bagi korang fikir skit rather then baca je post ni ;p. What do u think? Everyday u masak because of u have to do that or u memang minat masak? Semua orang ade jawapan sendiri but for me aku memang suka masak. Masak bagi aku sesuatu yang enjoy. I enjoy cooking......as my hobby. Bukan sebab nak jimat sebab aku rasa masak lagi banyak modal n some people say wasting time berbanding makan kat luar. But feel dia lain skit. Kalo masak sendiri aku rasa puas hati tambah kalo orang cakap sedap especially my hubby....huhu. Even jarak tempat keje aku ngan umah agak jauh (about 50km), seboleh2nya aku akan masak everyday kecuali hubby cakap xpayah masak hehehehe...... on the way balik umah, dalam kepala aku mesti berlegar2 resepi2 yang mana satu aku nak masak ;p. Bukan xsuka makan kat luar, mcm KFC ke Pizza Hut ke McD ke kalo buat sendiri xsama rasanya hehehehehe......

Aku suka cuba resepi2 baru tapi kena ikut gak selera tekak hubby...hihi. Semuanya dihujung jari skrg, nak resepi ape, just taip je but aku suka tengok resepi kat Myresepi and blog2 mcm blog kak Hanieliza n Mat Gebu (pomote nih...). Jangan cakap xreti masak sebab semua tu bleh belajar sendiri. Nak seribu daya, xnak seribu dalih. Am I right? So kesimpulannya, jadikanlah masak tu sebagai minat, air tangan kita mungkin boleh mengeratkan lagi kasih sayang diantara suami isteri n anak2.....

Seperti biasa ku hidangkan gambar2 masakanku yang xseberapa. Nasi Ayam aku buat hari Ahad lepas dengan puding jagung tapi xde gambar puding sebab lupa nak capture. Ayam berempah plak lauk dinner semalam dengan sup cendawan tapi xde foto supnya di sini.... lupa amik gak.

Sorry ye, gambar ayam je sempat ku capture hehehe...... tp aku buat nasinya, sup n cili tau!

Ayam berempah makan malam tadi. Resepi ku sendiri...... Since macam ade masa lagi ni, meh aku kongsikan resepinya yang saaaangat la simple ni:


Bahan - bahan:
1/2 ekor ayam
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang serai*
1 sk serbuk ketumbar (kalo ade)
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
secubit ajinomoto (optional)


Cara2:

Tumbuk bahan2 yang bertanda*,gaulkan dengan ayam yang telah dipotong dan dibersihkan. Masukkan bahan2 lain n gaul rata. Perap sekurang2nya 1/2 jam supaya rempah sebati pada ayam. Then, goreng sehingga garing. Hidangkan masa tengah panas. Sedap!

Simple kan? Guna bahan2 yang ade kat umah je......:)


Ni plak kek Birthday my hubby pada ahad lepas. Ini bukan i buat, beli je that's why so simple. Kalo i buat mesti lagi gempak huhuhuhuhu....... Memang hajat di hati nak buat, dah plan dah everything tapi.........ade bahan yang xcukup, hubby plak xmo keluar shopping hihihihihihi..... terbantut hasratku.......tp akan ku teruskan pada masa akan datang. Tunggu...!!!!

5 Komen:

Eve said...

Hi,
I have just started a new blog!
It is all about geeky and cheeky stuffs.
You can read my new post.
Or you can visit my blog at www.gicchics.blogspot.com

atreyu strange said...

Mase aku stay kat umah sewa, aku lagi suke masak sendiri. At least leh la uji kehebatan diri sendiri. Haha. Tapi kalu kat umah mak, mmg x penah nk pegang senduk. Adeh..

Ena said...

rajinnyer masak yeh.. ena klu penat selalu ngelat.. tp bile anak2 dah suke makan nie kene la gagahkan juge utk masak.. tp selalunyer memg msk yg simple2 jer.. weekend baru la masak yg best sikit.. sikit jer.. heh3x..
Ayam tu nampak sedap la..

ita cutevirus said...

hai geez,

my name cv.. i'm ur new follower..

cv sokong statement awak... masak lebih banyak modal daripada beli..

cv penah tapau 2 ekor ikan keli goreng berlada & semangkuk sayur campur (nasi masak sendri kat umah) harganyer RM7 (utk 2 org makan)..

but, ade satu masa tu cv beli 2 ekor ikan keli, cili merah, karot, brokoli & kobis harganya RM9 lebih... tu tak termasuk gas, minyak, bawang & tenaga yang abis..

cv just masak weekend je skang ni... lagipun, hubby on diet.. malam die makan roti @ biskut ngan air melo je...

geez said...

btol tu ita, tenaga nak masa n time yang kita guna lg..... beli lg senang cuma kenkadang mcm boring plak asyik beli je hehehehe....

Post a Comment