Monday, July 2, 2012

Roasted Rosemary Chicken

Bersiaran lagi di petang hari Isnin ni selepas penat seharian bekerja.....hehe. Malas nak tulis panjang2 sebab mengejar masa ni.....Kalo tak update kan bersawang lagi blog ni...... Banyak sangat yang aku update tapi biasa la mesti aku akan bagi alasan yang sama......huhu.... Tapi hari ni aku nak kongsikan 1 resepi yang memang sangat aku suka. Roasted Rosemary Chicken... Cheeewahh.....Western tul namanya...... Tapi aku perap xlama, so xterasa sangat rempahnya di bahagian dalam. Lepas ni kalo aku nak buat lagi pastikan perap sehari semalam baru sedap mengancam!..... 

Ok mari kita sama2 study resepi ni yang aku xpasti amik kat mana.....cuma aku ingat2 lupa je sebab aku dulu pernah google jer..... :)

ROASTED ROSEMARY CHICKEN



Bahan-bahan

1/2 ekor ayam 
1 sudu besar kulit lemon cincang 
2 ulas bawang putih cincang 
1 sudu besar olive oil 
1 sudu besar Rosemary Kering ditumbuk 
1 sudu kecil serbuk lada hitam - optional
1/2 kiub ayam 


Cara-cara 
1. Gaulkan semua bahan yg dicincang/tumbuk tadi dengan olive oil dan lumurkan pada ayam. Bleh tambah garam kalo rasa kurang masin.... 
2. Perap selama 4 jam atau lebih... 
3. Bakar dalam oven selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak dengan suhu 180 darjah. 
4. Siap dihidangkan dengan sos lada hitam dan side dishes yang lain ikut kesukaan masing..... :) 

Senangkan? Cuba la......

2 Komen:

Rafi Nilhan said...

Rosemary..nampak cam sedap

geez said...

Memang sedap.............. :]

Post a Comment