RVC.....dah lama buat baru nak heboh....
Cakk! Tetiba hari ni rasa nak memunculkan diri di blog kesayanganku...... Kalo ade la yang tertanya - tanya ke mana aku menghilang... (ade ke??) sebenarnya aku sentiasa ade keinginan untuk update blog tapi di saat ingin aku memenuhinya ade je benda lain yang terpaksa aku dahulukan....... sejak akhir2 ni pun aku sibuk jugak menguruskan satu perniagaan yang baru aku ceburi...Harap2 sangat boleh berjaya....Insyaallah.......Nak join saya? Silakan.....Hehehe......
Mmm...ramai kawan2 yang asyik mintak resepi RVC ni kat aku...X kurang jugak yang mintak RVC....hehe... sebenarnya boleh je google kan resepinya....tapi mungkin mereka nak tengok resepi mana yang aku ikut sehingga RVC yang aku buat menjilat jari....hahahaha.....
So ni dia resepi yang aku ikut ye.....sumber : Kak Azlita
RED VELVET CAKE
Bahan - bahan:
2 1/2 cawan ( 250gm ) tepung gandum yang dah diayak
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar (15gm) serbuk koko
1/2 cawan (113gm) unsalted butter
2 1/2 cawan (300gm) gula - kalo xsuka manis, bleh kurangkan
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan (240ml) susu segar dicampur dengan 1 sudu besar cuka - menggantikan buttermilk
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh baking soda
Topping dan filling:
250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon @ lime
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising
Cara - cara:
1. Panaskan oven 175 darjah celcius
2. Ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.
3. Masukkan pewarna merah ke dalam campuran susu segar dan cuka tadi.
4. Dalam bekas lain, pukul butter sampai kembang dan creamy, kemudian tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati
5. Kemudian masukkan campuran tepung serbuk koko tadi berselang seli dengan campuran susu segar sehingga habis kesemuanya.
6. Gaulkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Kemudian masukkan dalam batter dan kacau sebati.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang @ springform loyang. Terus bakar selama 25-30 minit.
8. Bila kek dah siap, sejukkan dalam peti ais beberapa jam.. Supaya senang nak dibelah nanti. Kek ni agak lembut, takut nanti hancur bila nak dibelah.
9. Kemudian terpulanglah nak belah sama ada 2,3 ataupun 4. Aku belah jadi 3 lapis je. Setiap lapis tu sapukan cream cheese frosting. Terakhir sekali sapu topping keselurhan kek dan decorate ikut citarasa sendiri.....
10. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais seketika bagi keras skit atau boleh trus dimakan....
Selamat mencuba kawan - kawan!
2 Komen:
tak reti buat tapi reti makan. hehehe.
From,
Nasz
MOHD NASER.COM
hehe.....bleh cuba skali.... :)