Sunday, October 30, 2011

Cheese Layer Cake

Blogku dah lama gersang tanpa sebarang resepi semenjak dua menjak ni. Seperti yang aku maklumkan dalam entry aku sebelum ni, memang banyak masalah melanda sehingga aku tiada masa untuk menulis coretan di blog. Sekadar bukak dan lihat je...... Mungkin bila cuti semester yang bakal menjelma ni, dapat la kot aku update hari2...... harap2 ler.....hehe.

Aku sepatunya buat entry ni jumaat lepas tp bila time aku free skit, connection plak slow kat ofis. Macam sekarang ni, aku baru je bukak laptop, tulis tajuk entry, MHN2 plak jaga nak kuar buai..... kacau daun tol hehehe......

Tapi aku tetap nk meneruskan entry aku ni. Nak gak tulis resepi kek yang aku buat jumaat lepas untuk potluck kat ofis. Resepi aku tengok kat blog Kak Azlita tapi resepi asal datang dari blog Ryo. Aku edit skit je untuk sesuaikan dengan loyang aku dan guna sebungkus biskut je. K la jom tengok resepinya.

Cheese Layer Cake



Bahan:
300gram Biskut Marie (aku beli perisa cappucino)
500gm Cream Cheese ( aku guna Philidelaphia)
300ml susu segar (dipanaskan)

1/2 cawan gula halus
15ml susu segar

Cara - cara:

1. Pukul cream cheese dengan gula hingga sebati.

2. Masukkan susu segar dan pukul lagi sehingga kembang.
3. 300ml susu segar dipanaskan seketika.
4. Ambil loyang 7x7, lapikkan dengan kertas minyak. (aku guna loose base tin)
5. Ambil biskut marie sekeping demi sekeping, celupkan ke dalam susu segar yang dipanaskan dan susun di dasar loyang.
6. kemudian sapukan aduna cheese di atas lapisan biskut tadi. Ulangi langkah sehingga abis dan pastikan lapisan cheese berada dia tas sekali.
7. Akhir sekali, ambil 2 keping biskut, ramaskan di dalam penapis teh dan tabur sekata di atas lapisan cheese tadi.
8. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan.

Selamat Mencuba!

0 Komen:

Post a Comment