Monday, June 20, 2011

Sizzling Mee Siput

Salam Isnin untuk semua...
Alangkah seronoknya kalo aku dapat update blog setiap hari... Selalunya mesti entry masakan aku backdated. Semalam masak, baru hari ni nak upload. Tak bleh nak upload on the spot. Paham sajelah masalah ibu muda ni..... (muda ke???? Blom 30an kira muda la......hehe). Weekend lagi la aku tak berpeluang nak jenguk blog. Tapi weekend aku baru ni memang berbaloi2 dan kempis poket. Pusing2 Ipoh sampai petang, bawak balik 2 gadget. Niat cuma nak beli notebook je tapi terbabas beli skali Samsung Galaxy Tab. Jangan jeles u......hehe. Berangan nak beli notebook Apple Macbook Air tapi lepas dinasihatkan oleh jurujual Macbook tentang keburukannya maka terbatal la niat aku untuk memilikinya..... Akhirnya aku memilih untuk membawa balik sebiji netbook Acer Aspire One. Walaupun aku kurang berkenan colornya tapi disebabkan capacity Hard disknya yang besar berbanding netbook lain maka aku ketepikan soal colornya. Lagipun kata jurujual tu (bukan jurujual Macbbok tadi), color ni memang limited edition. Jarang kuar... (Yelah tu.....). Hmmmm..... aku ni kalo beli ape2 memang nak puas hati tapi Hubby kata amik je.... color doesn't matter.... tapi kalo aku color does matter gak memang hari2 nak tengok. Tapi takpe la ok jugak kot color ni. Cuma bukan color favourite aku je.....

Petang Ahad semalam tertunailah hasrat aku yang dah lama terpendam nak buat Sizzling Mee. Aku guna Mee Siput yang dah lama aku beli drp kawan aku yang dia bawa dari Johor. Aku rujuk resepi dari Myresipi tetapi ditokok tambah ikut suka hati aku hehe.... Memang sedap cuma terlebih pedas plak aku buat semalam. Anak aku tak tahan plak. Padahal aku bubuh sikit je balckpepper tapi aku rasa pedas dia datang drp cili kering. So, bagi sesapa yang xmo pedas sangat masukkan 1 biji je cukup. Rasanya memang marvelous! Boleh la cuba.

Sizzling Mee Siput
Bahan2: (untuk 2 orang)

4 keping Mee Siput ( Boleh ganti dengan Yee Mee)
5 ulas bawang putih - cincang
4 biji cendawan shitake - rendam dahulu (potong 4 kalo mahu)
4 ketul ayam - potongan kecil (mana2 bahagian yang suka) - aku guna 2 ketul paha dipotong 4
1/2 biji lobak merah - diparut memanjang

2 biji telur
2 biji cili kering - potong 2
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair - aku tak letak sebab xde stok
2 sudu besar kicap pekat
1/2 inci halia - hiris nipis
garam secukupnya
serbuk lada hitam
2 cawan air
minyak bijan - aku tak letak
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
sedikit minyak untuk menumis

Cara2:

1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan air, biarkan mendidih dan empuk.
3. Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Biarkan seketika.
4. Masukkan cendawan dan sayuran lain. Kacau sekejap dalam 5 minit.
5. Masukkan tepung jagung yang telah bibancuh tadi dan titikkan minyak bijan (jika mahu).
6. Masukkan mee siput, biarkan seketika.
7. Akhir sekali, pecahkan telur, jangan kacau, biarkan telur separuh masak angkat dan hidangkan ketika panas.
Pasti terangkat!


Selamat mencuba!

3 Komen:

-mrs nani_ said...

woh wahi sungguh masok..meme terer ar...superwife n supermom sungguh...

dZana said...

aslmkum geez.. jln2 mlm.. mee siput .. sedap klau digoreng.. msk camni lum prnh cuba.. gud idea..

geez said...

nani: hehe....xde la... biasa2 je....^_^
dzana:try la mmg sedap.....

Post a Comment