Tuesday, June 14, 2011

Ayam Percik Express

Selepas beberapa hari dapur aku tak berasap, hari ni aku rasa macam nak masak plak. Kebetulan tengahari tadi aku ade beli ayam, so resepi aku petang ni berasaskan ayam la. Sebenarnya aku ni jarang masak lauk yang pakai santan tapi disebabkan aku ade beli santan frozen semalam, maka aku pikirkan lauk ape yang aku boleh buat guna santan. Aku bukan peminat kari ataupun masak lemak, jadi aku rasa ayam percik adalah terbaik untuk aku masak petang ni. Tapi ayam percik aku bukan la kena panggang bagai, sangat cepat masak ayam percik ni, that's why aku namakan Ayam Percik Express. Walaupun namanya express, tapi bukan senang nak memasak dengan 2 orang askar sedang berperang..... Terpaksa la aku berkejar ke sana ke mari sambil masak.... Penat sungguh!

Resepi Ayam Percik ni aku guna resepi macam mak aku selalu masak cuma aku tak bakar kat bara api je. Aku ikut cara yang aku pernah baca kat internet cuma aku lupa website ape....hehe....I'm sorry...!!

Kalau ade sesapa nak cuba, bleh ikut resepi di bawah:

Ayam Percik Express


Bahan2:

5 ketul ayam
10 biji cili kering - kisar
6 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 batang serai - kisar
inci halia - kisar
1 keping asam
2 cawan santan
1 cawan air
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis


Cara2:

1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam, santan dan air. Kacau sehingga mendidih.
3. Masukkan asam keping, garam, gula dan perasa.
4. Perlahan kat api, teruskan mengacau sehingga ayam empuk dan kuah agak pekat.
5. Tutup api, keluarkan ayam dan bakar seketika di atas kuali non-stick.
6. Kemudian masukkan ayam ke dalam pinggan dan curahkan kuah ke atasnya.
7. Hidangkan dan sedi untuk dimakan.


Mudahkan? Selamat mencuba!

0 Komen:

Post a Comment