Wednesday, May 25, 2011

Char Kuey Teow .... Resepi Simple


Hmmm.... Hehe sebelum tu nak cite dulu......

Hampir 5 bulan aku tak balik kampung, cuti Hari Wesak hari tu aku ambik kesempatan pulang ke pangkal jalan kampung halamanku yang tercinta..... Lama xjumpa mak ayah aku... Almaklum la duduk di kejauhan ni (mcm dok oversea plak!!) suami plak keje tak menentu waktu, terpaksa la aku tangguh niat aku beberapa kali..... So di kesempatan yang ada tu aku pun balik kampung berjumpa ibubapaku termasuk kakak-kakakku, abang-abangku, pak cik-pak cik ku, mak cik-mak cikku, anak - anak sedaraku (berapa banyak daa........)

Tapi balik kampung kali ni dugaan betul bila naik kerete pinjam bapa mertuaku. Aku ni dah la mabuk perjalanan terutama naik bas. Kereta ok skit. Naik MPV bapak mentua aku ni, aku punya pening macam naik bas! Di tambah plak aku balik ikut Cameron Highland, lagi la pusing kepala aku. Siap uwekk! uwekkk! lagi. Masa balik pun sama. Tobat lepas ni taknak naik keta pinjam bapak mertua lagi balik kampung!!

Duduk kat kampung xde la lama sangat, 3 hari 2 malam je (mcm duk hotel plak!!). Masa yang singkat ni memang xsempat aku nak ke mana2.... Cuma melawat sedara-mara je... Selebihnya lepak je kat umah sembang2 dengan mak ayah. Selalunya banyak je program aku bila balik kampung tapi kali ni memang xde duit hati nak jalan2....... Aku sempat la beli keropok sikit2 utk bawak balik kat mertua dan kawan2. Masa aku pegi umah kakak aku, aku terpandang 2 bungkus kuey teow halus keluaran syarikat melayu tempatan. Aku pun tanya la kakak aku kat mana dia beli sebab kat sini susah nak jumpa. Katanya beli kat pasar tapi waktu tu dah malam, esoknya plak aku pun dah nak balik, jadi kedua2 bungkus kuey teow tu akhirnya bertukar tangan......kakak aku bagi kat aku hehehe.....

Aku plan nak buat Char Kuey Teow pas balik tapi hasrat aku tertangguh selama beberapa hari akibat kesibukan melampau la sangat. Tapi akhirnya, aku berjaya juga mencuri peluang untuk buat Char Kuey Teow yang sedap ni. Ape yang membuktikan kuey tiaw aku ni sedap adalah kerana aku tengok My Hubby makan sampai licin. Mesti sedap. Sebab dia jarang habiskan makanan kalo tak sedap (walaupun dia xcakap xsedap tapi kalo nampak muka dia semacam je makan pastu terus tinggal, maknanya xsedap la tu...). So kalo sesapa nak buat bleh la try. Resepinya adalah hasil pemerhatian aku terhadap cara masakan sorang mamat penjual kuey teow yang sedap kat Kerinchi sewaktu aku belajar dulu. Aku selalu beli dan perhatikan dia masak. Dan aku apply kat sini. Bahannya sama cuma kicapnya aku xtau dia guna kicap ape, jadi aku buat sendiri cuma refer skit2 kat resepi yang aku google kat internet.


Bahan - bahan (untuk 1 pinggan)

Kuey teow halus ( satu genggam)
3 ekor udang sederhana (direbus sebentar)
10 ekor kerang (kalo xsuka xperlu tambah)
*10 batang cili kering (kisar)
*2 ulas bawang putih (kisar)
*3 ulas bawang merah (kisar)
sedikit taugeh
sedikit kucai
sebiji telur
sedikit minyak masak

untuk kicap:

3 cawan air rebusan udang
3 sudu kicap pekat
2 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
garam, gula dan perisa secukupnya.

Cara - cara:

Masukkan minyak ke dalam kuali, masukkan udang dan kacau sebentar.
Kemudian, masukkan bahan kisar, kacau sehingga naik bau.
Masukkan kerang dan segenggam kuey teow,kacau sebati.
Sendukkan 2 senduk kicap, masukkan ke dalam kuali dan kacau.
masukkan telur, taugeh dan kucai, kacau sekejap dan terus diangkat.
Makan sewaktu panas bersama cili jeruk. Pasti terangkat!!

2 Komen:

shuddy :) said...

mane nk dpt kuey teow halus tuh ye? supermarket adew?

geez said...

kuey teow kecik byk djual d pasar n pasaraya cuma buatan melayu je ssh nk cari. Sib baik kt cni, kt pasar tapah ade jual. :-)

Post a Comment